Info
Aarhus Domkirke inviterer regelmæssigt kulturpersonligheder til en samtale om emner, der optager dem.
22 MAR 2024 · Da arkæolog, forfatter og museumsinspektør Jeanette Varberg selv fik konstateret brystkræft påbegyndte hun et omfattende researcharbejde for at finde ind til kræftens historiske udgangspunkt.
I samtale med sognepræst Henrik Grøndal Lund fortæller hun om dette og sin nye bog ‘Onkos – mit møde med kræftens historie’ - i forbindelse med Aarhundredets Festival. 14. marts 2024.
Explicit
17 NOV 2023 · STORE DANSKERE | K. E. Løgstrup
Mogens Pahuus, forfatter & tidl. professor i filosofi, AAU
Henrik Grøndal Lund, værtK. E. Løgstrup (1905-1981) er blevet kaldt det tyvende århundredes største danske tænker. Løgstrups berømteste bog Den etiske fordring (1956) om etik er kernestof på landets uddannelsesinstitutioner og hans tale om de suveræne livsytringer har haft stor indflydelse på dansk kultur- og kirkeliv. I det originale værk i fire udgivelser om metafysik, bl.a. om sproget, sansningen, livsytringer og døden, foretager Løgstrup et opgør med tidens tænkning i sin skabelsesfilosofi. Her er Løgstrup blandt de første til at debattere økologi ligesom hans tænkning bidrog på andre samfundsmæssige fronter, f.eks. inden for pædagogik og på sundhedsområdet. I katedralsamtalen giver professor Mogens Pahuus en indføring i Løgstrups tænkning.Mogens Pahuus har som dansk filosof og forfatter til godt tyve bøger gennem en menneskealder været inspireret af K.E. Løgstrup, og har blandt andet udgivet bøgerne Dialog med Løgstrup samt Løgstrup og kunsten.Aarhus Domkirke inviterer til 4 samtaler om store danskere, som har sat afgørende spor i samfundet – Søren Kierkegaard, N.F.S. Grundtvig, K. E. Løgstrup samt det umage par Ole Jensen og Peter Kemp. Vi spørger til deres liv, tænkning og betydning – hvem var de, hvad tænkte de, hvilken betydning fik de og har de stadig relevans for nutidens samfund?
25 OCT 2023 · 24. Oktober 2023
STORE DANSKERE | N. F. S. Grundtvig
Anders Holm, forfatter & lektor i teologi, KU
Henrik Grøndal Lund, vært
Nikolai Frederik Severin Grundtvig (1782-1872) er en markant skikkelse i dansk ånds- og samfundsliv. Som teolog, præst og salmedigter resulterede hans virke i kirken både i en nyskabende kristendomsforståelse, men også i en nyorientering af danske forestillinger om modersmål, fædreland og folkelighed. Grundtvig var idemanden bag folkehøjskolen og som politiker deltog han i Den Grundlovgivende Rigsforsamling i 1848. Kirken, skolen og folket var hans hjertesag, hvilket
Grundtvigkenderen Anders Holm vil kaste lys over i katedralsamtalen, som bl.a. spørger til det grundtvigskes relevans i dag. Anders Holm er lektor i kirkehistorie og Grundtvigforsker. Han har bl.a. skrevet bøgerne Grundtvig – en introduktion og To samtidige – Kierkegaards og Grundtvigs kritik af hinanden.
22 OCT 2023 · 10. oktober 2023
Katedralsamtale om STORE DANSKERE | SØREN KIERKEGAARD
Joakim Garff, forfatter & leder af Søren Kierkegaards Forskningscenter
Sognepræst Henrik Grøndal Lund, vært
I dag er Søren Kierkegaard en moderne klassiker. I katedralsamtalen med Kierkegaard-forskeren Joakim Garff kommer vi tættere på den store danske tænker.
22 OCT 2023 · 26. aug. 2021
Katedralsamtale i Aarhus Domkirke med Svend Brinkmann, som i samtale med sognepræst Henrik Grøndal Lund fortæller om sin seneste udgivelse 'Mit år med Gud'.
21 OCT 2023 · 14. juni 2023
Aarhus Domkirke har inviteret til katedralsamtale med den islandske forfatter Jón Kalman Stefansson om hans seneste roman Dit fravær er mørke (2022).
Jón Kalman Stefansson er en af Nordens og Europas store nulevende forfattere, og siden udgivelsen sidste år er Dit fravær er mørke blevet en international succes, som har modtaget flere betydelige litterære priser. Katedralsamtalen var en del af LiteratureXchange 2023
Sognepræst Henrik Grøndal Lund er vært
21 OCT 2023 · 25. nov. 2022
Aarhus Domkirke har inviteret den danske maler og grafiker Maja Lisa Engelhardt til en katedralsamtale om hendes kunstneriske virke. Udgangspunktet for samtalen er Maja Lisa Engelhardts fremstilling af ugens dage, som hun gennem en årrække har skildret i malerier udstillet på Elisabeths Harris Gallery i New York, senest på udstillingen Den ottende dag i foråret. Maja Lisa Engelhardt fortæller i samtalen om at være menneske på naturens vældige urkræfter – at finde inspiration i landskabet, lyset, farverne, jorden og himlen, havet og fuglene. Undervejs taler vi om det kunstneriske arbejde med kristentroens figurer, som står helt centralt i hendes kunst, hvilket bla. kommer til udtryk i markante kirkeudsmykninger i Danmark og USA. Maja Lisa Engelhardt, som er født 1956, bosat i Paris, Athen og Eskebjerg nær Kalundborg, er en af Danmarks mest betydningsfulde kunstnere. Gennem årene har hun udsmykket 36 kirker i Danmark og USA med så forskellige materialer som maleri, glasmosaik, bronzeskulpturer, vævninger samt messehagler. Blandt de markante kirkeudsmykninger tæller Gjellerup Kirke ved Herning, Lodbjerg Kirke, Farsø Kirke, Viborg Domkirke, Skelund Kirke, Holsted Kirke, Folding Kirke, Vejen Kirke, Fredriks Kirke ved Karup og Sct. Catharinæ Kirke i Ribe. I USA har Maja Lisa Engelhardt bl.a. udsmykket Calvary Chapel Biola, Los Angeles, Cornerstone i Grand Rapids, Michigan, Den Danske Sømandskirke i New York og Saint Michaels Abbey i Los Angeles. Hun har endvidere illustreret en lang række bøger som Saxos Danmarkshistorie, Søren Kierkegaards Liljen på Marken og Fuglen under Himlen, B.S. Ingemanns Morgen- og aftensang og Bibelens største fortællinger. Talrige separatudstillinger i Danmark og udlandet har vist Maja Lisa Engelhardts kunst, herunder på Glyptoteket, Statens Museum for Kunst, Nivaagaardsamlingen, Museet Holmen i Løgumkloster, Det Religiøse Museum i Lemvig, Skovgaardmuseet i Viborg, Himmerlands Kunstmuseum samt Johannes Larsen Museet i Kerteminde. Maja Lisa Engelhardt har yderligere gennem årene haft udstillinger på New Yorks førende kunstgallerier. Kunstnerens værker er repræsenteret på flere store museer og samlinger. Maja Lisa Engelhardt har modtaget flere hædersbeviser og legater, bl.a. Skovgaard Medaljen, Prins Henriks Legat, Kristeligt Dagblads Kulturpris og Tage Brandts Rejselegat.
21 OCT 2023 · 25. jun. 2021
Litteraturprofessor & Dr. Phil. Erik A. Nielsen i samtale med sognepræst Henrik Grøndal Lund om store danske salmedigtere - i denne episode om Grundtvig
21 OCT 2023 · 9. marts 2023
Forfatter og museumsinspektør Jeanette Varberg i samtale med sognepræst Henrik Grøndal Lund om sin nye bog "Enkernes Land"
21 OCT 2023 · 19. nov. 2020
NILS VILLEMOES, fhv. lektor i organisation og virksomhedsledelse, AU
BØVL I BIBELEN er titlen, når sognepræst Henrik Grøndal Lund byder Nils Villemoes indenfor i Aarhus Domkirke til efterårets første katedralsamtale. Igennem snart en menneskealder har Nils Villemoes professionelt beskæftiget sig med ledelse i erhvervslivet og den offentlige sektor. Med faglig tyngde og på humoristisk, underholdende og skarpsindig vis har Niels Villemoes spiddet samfundsudviklingen og delt ud af sin viden om ledelse, strategi, udvikling og samarbejde, dels fra sit virke som lektor på Handelshøjskolen, dels fra en omfattende foredragsvirksomhed. Katedralsamtalen i Aarhus Domkirke spørger til Biblen som en af de ældste bøger om ledelse af mennesker. Hvem er de store lederskikkelser i Biblen og hvad stiller de op med livets bryderier og bøvl. Samtalen kaster et varmt og humoristisk blik på situationer, begivenheder og historier i Biblen, hvor mennesker bøvler med Gud og hinanden. Ifølge Nils Villemoes lever mennesket ikke af brød alene, vi har også brug for bøvl. Måske er det en af vor tids store udfordringer, at der ikke er bøvl nok til alle?
Aarhus Domkirke inviterer regelmæssigt kulturpersonligheder til en samtale om emner, der optager dem.
Information
Author | Aarhus Domkirke |
Organization | Aarhus Domkirke |
Categories | Christianity |
Website | - |
- |
Copyright 2024 - Spreaker Inc. an iHeartMedia Company