Contacts
Info
Engang troede Maja Grønbæk at ligestilling mellem kønnene var sådan noget, vi havde i Danmark. Men da hun gik fra pige til kvinde, forstod hun at ligeløn, lige rettigheder og...
show more
Engang troede Maja Grønbæk at ligestilling mellem kønnene var sådan noget, vi havde i Danmark. Men da hun gik fra pige til kvinde, forstod hun at ligeløn, lige rettigheder og lige mange orgasmer er noget, man skal lede længe efter i det danske land. Ja faktisk skal der scrolles helt ned til en 32. plads, hvis vi kigger på den seneste ligestillingsmåling fra World Economic Forum. Men hvorfor er vi gået stå sammenlignet med vores nabolande? Og står det også så galt til, som det lyder? Det undersøger hun i Hvad er stillingen? sammen med kloge mennesker, når pointene gøres op.
show less
19 JUN 2023 · Og er det vejen til ligestilling? Og et nydelsesfuldt sexliv? Det besvarer Orgasmepanelet bestående af sexolog og parterapeut Cathrine Katzmann, psykolog og parterapeut med speciale i sexologi Frej Prahl og Professor i klinisk sexologi ved Københavns Universitet og overlæge ved Sexologisk Klinik Annamaria Giraldi, som også kommer med gode råd til, hvad du kan gøre derhjemme. Det er der kommet en ret god liste ud af:
- Snak sammen. Men snak ikke impulsiviteten til døde.
- Fortæl om dine usikkerheder. Det gør det nemmere at guide under sex.
- Lav et nyt manuskript og smid det så ud af vinduet.
- Har du svært ved at give slip? Spørg dig selv, hvor kontrollen kommer fra?
- Acceptér, at du ikke per automatik ved, hvordan du giver din partner nydelse. Det tager tid at lære.
- En quickie kan være dejligt. Men giv også plads til stunder, der handler om at udforske hinanden.
- Lyst kan komme og gå. Det er helt almindeligt.
- Er du i tvivl om, hvad der tænder dig? Undersøg det, ligesom du ville undersøge, hvor du skal på ferie.
12 JUN 2023 · Hver fjerde mand i alderen 25-39 år har ikke nogen fortrolige relationer. Ifølge Forum for Mænds Sundhed har det indflydelse på, at mænd i gennemsnit dør 4 år tidligere end kvinder, at dobbelt så mange mænd som kvinder er indlagt på psykiatrisk afdeling, at halvt så mange mænd, som kvinder har en videregående uddannelse… OG at selvmordsraten er 3 gange højere hos mænd end kvinder. Hvordan det hænger sammen, og hvad vi kan gøre for at ændre på isolationen og mistrivslen besvarer Rasmus Hald Møller, debattør og næstformand i foreningen Dansk Mandesamfund og Jeppe Trolle Linnet, antropolog og projektleder for mandegrupperne hos Daregender.
29 MAY 2023 · Svaret er ja, hvis vi spørger uddannelses- og kønssociolog Cecilie Nørgaard. Hun forklarer, at vi ved at bryde med normerne for, hvad vi forventer af vores børn, kan skabe stærkere fællesskaber og mere trivsel. For eksempel ved at lære vores drengebørn at tage stilling til deres krop og følelser, så de husker at gå til lægen. Opdragelsesformen er kendt som normkritisk opdragelse, som i flere ører klinger politisk. Det er det også. Men det er opdragelse, der ikke bryder med normerne også - kaldet mainstream politisk. Den store forskel er, at alt hvad der falder udenfor normen larmer, mens alt hvad der falder indenfor normen er lydløst. Sara Andersen er en af de mødre, der larmer. Sammen med sin kæreste opdrager hun nemlig sine drengebørn til at vide, at de på baggrund af deres køn har en fordel i samfundet. Bedstemor, mor, journalist og dokumentarinstruktør Mette Andersen står bag dokumentaren og bogen "Min uimodståelig mand", hvor hun selv opdager, hvordan hun har opdraget sine drenge- og pigebørn forskelligt, uden det var hendes intention. Hvordan normkritisk opdragelse kan bidrage til ligestillingen, og hvorfor det kan være problematisk at halvdelen af pædagoger inddeler børn efter køn, kan du få svar på i dette afsnit af Hvad er stillingen?
22 MAY 2023 · 30 år... går der i gennemsnit før piger - nu kvinder med en ADHD-diagnose bliver opdaget. Det er 11 år senere end end hos mænd. Årsagen den finder vi hos den manglende forskning i ADHD hos piger og kvinder, som betyder, at sundhedspersonale og omsorgspersoner ikke ved, hvad de skal kigge efter hos de piger og kvinder, der mistrives. Det gør psykiater og associate professor Lotta Borg Skoglund heldigvis, og derfor har hun skrevet bogen "Fra flittig pige til udbrændt kvinde", der forklarer, hvordan ADHD kommer anderledes til udtryk hos nogle piger og kvinder. For Ditte Grønbæk Korsgaard, som skulle igennem 10-20 forskellige behandlingsforløb over 37 år, før hun fik sin diagnose, har det haft haft enorme konsekvenser. Og har det stadig den dag i dag. Hvad det har af konsekvenser at gå med en uopdaget og derfor fejlbehandlet diagnose, og hvorfor interessen for forskning i ADHD hos piger og kvinder ikke eksisterer (endnu), kan du få nogle svar på i dette afsnit af Hvad er stillingen?
15 MAY 2023 · 95 % af de danske håndværkere er mænd. Det er et problem for ligestillingen, for de u-uddannede unge og fordi vi mangler hænder i branchen! Elektriker Clara Walter Jensen og smed Mikkeline Christiansen fortæller om hvordan det er at brænde så meget for et fag, skulle kæmpe ekstra hårdt for at vise deres værd og samtidig skulle lægge øre til sexisme. Hvorfor er det så svært at tiltrække kvinder til uddannelsen? Eller hvorfor er det så svært for branchen at tage imod pigerne og kvinderne? Det snakker jeg med direktør og founder af virksomheden Divérs, som står bag initiativet Boss Ladies, Nina Groes om i dette afsnit af Hvad er stillingen?
8 MAY 2023 · I Spanien indførte man i år 2023 et tilbud om fridag(e) ved svære menstruationssmerter, imod forevisning af lægeerklæring betalt af det spanske sundhedssystem. I Danmark lider 10-20 % kvinder af lidelsen endometriose, mens 10 % har så svære smerter en gang i måneden, at det kræver en sygedag. Blandt dem lyver halvdelen om, hvorfor de må tage fri. Spørger vi gynækolog Dorthe Snejbjerg, så kan smerterne skyldes uopdagede lidelser og manglende forskning på området, hvorfor hun ikke mener, at menstruationsfri er vejen frem. Journalist og cand. mag Emma Libner, kvinden bag KH Underlivet på Instagram peger på, at menstruation og cyklus endnu er forbundet med skam og en mærkværdig accept af smerter. Hun mener, derfor at menstruationsfri kan være starten på at indrette et arbejdsliv tilpasset mennesket. Enige er de to menstruationseksperter dog, når det kommer til at tilpasse sit liv ens cyklus. Hvorfor det kan være en fordel og om menstruationsfri kan gavne den danske ligestilling, det diskuterer vi i dette afsnit af Hvad er stillingen?
1 MAY 2023 · Der findes fire typer anti-feminister: Kritikeren, Facebook-krigeren, Ideologisten og Kvindehaderen. Dette ifølge professor i idéhistorie og forfatter til bogen Antifeminisme, Mikkel Thorup. Typisk for alle fire arketyper, mener de i en eller anden grad, at vi er i mål med ligestilling. Og jo mere vi bevæger os mod kvindehaderen, jo mere nærmer vi os holdningen om, at ligestilling og feminisme er en direkte kamp om verdensherredømmet - og dermed udgør en trussel mod manden og hans status. Hvor den opfattelse kommer fra, og hvorfor nogle - typisk mænd - ender med at hade kvinder, har psykoanalytiker og lektor i klinisk børnepsykologi, Katrine Zeuthen et muligt svar på. Jeg kan afsløre, vi skal tilbage til barndommen. I programmet får du også svar på, hvordan feministen og antifeministen kan mødes i samtalen. Hvis du betegner du dig selv som antifeminist, er det en åben invitation til programmet.
Researcher: Cathrine Berendt. Instagram: Kvindekendinstat
24 APR 2023 · Da skuespiller og instruktør Sandra Xi Sencindiver blev færdiguddannet på Den Danske Scenekunstskole ringede telefonen primært, når roller som au-pair skulle besættes. I dag er CV'et langt, men hun oplever fortsat, at hun og hendes kollegaer tilbydes og mødes med stereotype og karikerede roller. Derfor står hun bag kampagnen #etstoerrebilled, der sætter fokus på film og serier med ensidige casts. Repræsentation af minoriteter og kvinder har længe været et fokus i den danske TV- og filmbranche. Hos Det Danske Filminstitut har man siden 2014 forsøgt sig med forskellige tiltag, der sikrer en repræsentation, der spejler samfundet. Men kigger vi på film støttet af Det Danske Filminstitut er tallet for minoriter i bi- og hovedroller faldende, de udgør ikke en spejling af samfundet og rollerne er oftest stereotype. Det har konsekvenser for vores samfund og for minoriteters selvfølelse, fortæller Tess Thorsen med Ph.D i repræsentation i dansk film. Et emne som skuespiller og debuterende dramtiker Hanin Georgis sætter fokus på i teaterstykket Den anden arabiske kvinde på Blaagaard Teatret.
10 APR 2023 · 1 mio. kroner er forskellen på mænd og kvinders formuer, når de går på pension. Kigger vi på formuerne på Nordnet er forskellen 46 mia. kroner samlet. 46 mia. kroner! Årsagerne skyldes blandt andet ulige løn, bias og skæv fordeling af barsel. Men hvad kan man gøre for at undgå det? Det får kommende mor, Amanda Blak svar på i dette afsnit af Hvad er stillingen? af direktør for Kvindeøkonomien og grundlægger af Værdbar, Natalia Rogaczewska og kundedirektør og partner af Formuepleje, Helle Snedker. Og mon ikke Amanda skal have snakket om pension med sin partner?
3 APR 2023 · Mennesket er som udgangspunkt en mand. I hvertfald i arkitekturen og i designet af de offentlige byrum, som er baseret på den gennemsnitlige mand. Derfra må kvinden tilpasse sig - blandt andet ved at vente længere tid i køen til toilettet, tage ekstra høje skridt på trapperne og ved at risikere at styrte på de isglatte fortorv, når de fx kommer gående med barnevognen. Det beretter den britiske journalist og forfatter Caroline Criado Perez i sin bestsellerbog - Usynlige Kvinder, hvor hun ifølge Journalist fra Femina, Katrine Rosenbæk blandt andet forklarer, hvorfor det er billigere for offentlige myndigheder at tage højde for og inddrage alle køn i udviklingen af byrummet. Ligesom arkitekt og founding partner af Arki_lab, Jeanette Westergaard gør det i form af borgerinddragelse som metode.
Engang troede Maja Grønbæk at ligestilling mellem kønnene var sådan noget, vi havde i Danmark. Men da hun gik fra pige til kvinde, forstod hun at ligeløn, lige rettigheder og...
show more
Engang troede Maja Grønbæk at ligestilling mellem kønnene var sådan noget, vi havde i Danmark. Men da hun gik fra pige til kvinde, forstod hun at ligeløn, lige rettigheder og lige mange orgasmer er noget, man skal lede længe efter i det danske land. Ja faktisk skal der scrolles helt ned til en 32. plads, hvis vi kigger på den seneste ligestillingsmåling fra World Economic Forum. Men hvorfor er vi gået stå sammenlignet med vores nabolande? Og står det også så galt til, som det lyder? Det undersøger hun i Hvad er stillingen? sammen med kloge mennesker, når pointene gøres op.
show less
Information
Author | 24syv |
Organization | 24syv |
Categories | Society & Culture , Politics , News |
Website | www.spreaker.com |
podcast@24syv.dk |
Copyright 2024 - Spreaker Inc. an iHeartMedia Company